KUSK Energie

Logo Kusk Energie

HOUTGESTOOKTE CV

Houtgestookte CV

Houtgestookte CV is inmiddels niet meer weg te denken als alternatief voor fossiele brandstoffen. Door de efficiënte manier van verbranden kunt u  besparen op uw gasrekening geniet u van de warmte en sfeer van een houtkachel.

U kunt bij ons terecht voor diverse modellen, eventueel gecombineerd met buffervat. 
Een houtgestookte CV maakt over het algemeen deel uit van het reeds bestaande CV-systeem en werkt ter ondersteuning hiervan. 

Bij Kusk kunt u terecht voor advies tot montage en onderhoud. Onze ervaren en gecertificeerde monteurs sluiten het systeem aan conform de hoogst geldende veiligheidsnormen. Daardoor bent u verzekerd van de meest optimale werking van uw installatie. Wilt u meer informatie over houtgestookte CV, dan vragen u hiervoor eerst een afspraak te maken. Bekijk hieronder een greep uit ons assortiment aan houtgestookte CV kachels.

Veelgestelde vragen
Hoe kies ik de juiste CV houtkachel?

Een houtkachel is ideaal voor de verwarming van uw woonkamer. En soms is er de wens om meerdere vertrekken te verwarmen. Dat is mogelijk met een houtkachel die aangesloten kan worden op het bestaande CV systeem. En dat in combinatie met de bestaande radiatoren, vloerverwarming of warmtepomp. 

Voordat u een juiste keuze kunt maken moet u weten waar u op moet letten bij de aanschaf van een CV houtkachel. Er worden namelijk veel CV houtkachels aangeboden met allerlei verschillende eigenschappen ten technieken. Vandaar dat we de belangrijkste punten voor de aanschaf op een rijtje hebben gezet:

  • Kies voor een gesloten toestel dat geschikt is voor Nederlandse CV systemen
  • Kies voor een toestel die het grootste deel van de warmte afgeeft aan het CV systeem
  • Kijk naar het vermogen dat past bij uw woning
 

Er zijn veel verschillende CV kachels verkrijgbaar. Een belangrijk verschil is dat een CV houtkachel geschikt moet zijn voor CV systemen in Nederland. Dat wil zeggen dat ze gekeurd zijn voor een systeem met een druk van 3 bar. Zijn ze daarvoor niet gekeurd dan zijn het zogenaamde ‘open toestellen’. Deze kunnen alleen worden aangesloten met een open expansievat. Dat systeem komt in Nederland niet meer voor. CV houtkachels “gesloten CV kachels”, die wel geschikt zijn beschikken eveneens over een ingebouwd koelspiraal. Dit is een extra, noodzakelijke beveiliging waarbij de CV houtkachel kan worden gekoeld in een noodsituatie waar de CV houtkachel oververhit raakt.

Een CV houtkachel geeft warmte af aan de ruimte én aan het CV systeem. Als de CV houtkachel teveel direct warmte afgeeft, kan het al snel te warm worden in de woonkamer. Het nadeel is dan dat de rest van de woning onvoldoende warm wordt. Dit komt vooral voor bij de wat oudere CV houtkachels. Let dus bij de aanschaf vooral op de verdeling van de warmte. De ideale CV houtkachel geeft 1/3 deel van de warmte aan de woonkamer af en 2/3 deel aan het CV systeem. De verspreiding van de warmte is daardoor veel beter en de woonkamer zal daardoor niet snel te warm worden.

Verder moet men kijken naar het vermogen dat men nodig heeft om de woning te verwarmen. Daarvoor is er een handige stelregel:  Kijk naar de ruimtes die men wil verwarmen. Bijvoorbeeld de woonkamer, keuken, gang en badkamer en een studiekamer. Maar de slaapkamers bijvoorbeeld niet. Bereken vervolgens het aantal kubieke meters (inhoud) van de de te verwarmen ruimtes en deel deze door 25. (bij een normaal geïsoleerde woning). We hebben daarbij het volgende voorbeeld:

De woonkamer is 7 meter lang en 4 meter breed. De hoogte is 2,6 meter: 72,8 m³
De keuken is 4 meter lang en 5 meter breed. De hoogte is 2,6 meter: 52 m³
De gang is 4×3 meter en 2,6 meter hoog: 31,2 m³
De badkamer is 3×2,5 meter en 2,4 meter hoog: 18 m³
De studiekamer is 6×5 meter en 2,6 meter hoog: 78 m³

De totale inhoud die men wil verwarmen is 252 m³. Gedeeld door 25 is dit 10,08 kW die men nodig heeft om deze ruimtes normaal te verwarmen.

U kunt dus een CV houtkachel kiezen dat dit vermogen kan leveren. Belangrijk is daarbij om te kijken naar het nominale vermogen en niet naar het maximale vermogen. Het nominale vermogen is het gemiddelde vermogen over 1,5 uur dat bij normaal stoken behaald wordt. Het maximale vermogen is het kortdurende piekvermogen dat bij een maximale vulling behaald kan worden. Er kan soms een groot verschil zitten tussen het nominale en maximale vermogen. Belangrijk is dat u de CV houtkachels onderling op de juiste wijze vergelijkt op het gekeurde, nominale vermogen.

Net als bij een houtkachel moet een CV houtkachel geinstalleerd worden op een goed rookkanaal. Daarnaast is er extra installatietijd nodig om de CV houtkachel te koppelen op uw bestaande CV systeem. Daar zit het verschil met een normale houtkachel.

Deze installatie is aan de hand van de verschillende schema’s goed te overzien. Daarbij kan men kiezen voor een aansluiting in combinatie met uw bestaande CV ketel of eventueel een (buffer)vat waardoor ook extra douchewater verwarmd kan worden. In eigenlijk elke situatie is een CV houtkachel goed toepasbaar.

Een buffervat bij een CV houtkachel is niet noodzakelijk. Afhankelijk van de situatie kan een ervoor gekozen worden zonder buffervat te werken. Belangrijk daarbij is dat de CV kachel zijn warmte voldoende kan afstaan. Via de radiatoren of vloerverwarming. Is de afname te klein dan zal de noodbeveiliging zich in kunnen schakelen. In een dergelijke situatie kan een buffervat nodig zijn.

Een CV houtkachel kan optimaal ingezet worden om uw woning te verwarming. Er zijn veel voordelen, maar er zijn ook nadelen te noemen. Wij hebben ze hier op een rijtje gezet:

De voordelen

  • De warmte verspreidt zich over meerdere ruimtes waardoor het comfort hoger is
  • Het verwarmen met hout is veel voordeliger dan het verwarmen met aardgas.
  • Bij het gebruik van FSC-gekeurd brandhout is men op een duurzame manier aan het verwarmen.
  • Een CV houtkachel kan ideaal gecombineerd worden met zonnecollectoren of een warmtepomp
  • Als men geen zin heeft in hout stoken, kan de gas CV ketel de verwarming overnemen.

De nadelen

  • Een goede CV houtkachel heeft een hogere aanschafprijs
  • Men moet de kachel om de paar uur vullen met hout.
  • De installatie vereist kennis en kan (bjna) niet zelf uitgevoerd worden.

Vrijblijvend advies?

Er valt een hoop te vertellen over het inzetten van duurzame energie. Wij zijn ons er van bewust dat iedere situatie anders is en dat advies op maat gewenst is. 

Wilt u meer informatie over hoe wij u kunnen helpen om te verduurzamen? Vult u dan het formulier in en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak in onze showroom in Barneveld.